World Beat s concert / party for refugees 3/6/2016

Για το World Beat Club δε σας έχω πει τίποτα. E?
Πολύ πολύ περιληπτικά θα σας πω πως είναι ένα club, με έδρα το Bochum στη Γερμανία, το οποίο μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις που οργανώνει, βοηθάει ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Όσοι το τρέχουν, δίνουν τον χρόνο τους, την ψυχή τους και ό,τι έχουν για να κάνουν πράξη αυτό που ονειρεύονταν…
Να χορεύουν και να βοηθούν (Tanzen und Helfen)
Έχουν πραγματοποιήσει με μεγάλη επιτυχία δεκάδες εκδηλώσεις, φιλοξενώντας μουσικούς, χορευτές, dj s από όλον τον κόσμο, με απώτερο σκοπό την προσφορά στους συνανθρώπους.
Θα σας γράψω όμως αναλυτικά σε άλλο άρθρο. Αξίζει τον κόπο! (τσέκαρε εδώ αν είσαι περίεργος!)

Σήμερα θέλω να σας μιλήσω για ένα live που πραγματοποίησε το εν λόγω club στις 3/6/2016 στο Bochum.
Εκεί έπαιξαν ένας πιανίστας πρόσφυγας από τη Jarmuk και δυο κιθαρίστες flamenco παρακαλώ, πρόσφυγες κι εκείνοι από τη Δαμασκό.

Ο ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ…
Ο Aeham Ahmad…. Από τη Jarmuk, μια περιοχή κοντά στη Δαμασκό, στην οποία υπήρχε ο προσφυγικός καταυλισμός των Παλαιστινίων.
Σπούδασε πιάνο από τα 5 του χρόνια στο κονσερβατόριο της Δαμασκού και μετά στο Faculty of Music of the Al-Baath University.
Από το 2013 που ξεκίνησε ο εμφύλιος, αν δεν κάνω λάθος, ο Aeham, επέμενε, παρά τους κινδύνους που διέτρεχε, να παίρνει το πιάνο του σε ένα trailer και να παίζει μουσική σε δημόσιους χώρους. Υπάρχουν πάρα πολλά βίντεο από αυτή του δράση, στα οποία φαίνονται κυρίως παιδιά που τον πλησιάζουν και τραγουδούν.
Η ιστορία του έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο.
Tον Απρίλιο του 2015 οι Ισλαμιστές κατέλαβαν τον προσφυγικό καταυλισμό της Jarmuk και έκαψαν το πιάνο του Aeham…
Έχασε τον αδερφό του στη φυλακή και αναγκάστηκε να εγκατειλείψει τη χώρα του αφήνοντας πίσω τη γυναίκα του και τα 2 του μωρά, τον Αύγουστο του 2015. Όταν τον ρωτάνε γιατί δεν έφερε και την οικογένειά του, απαντάει αυστηρά και με απορία που ακούει μια τέτοιου είδους ερώτηση: “Εδώ δεν ήξερα τι θα συναντήσω εγώ μπροστά μου. Εγώ μπορώ να κολυμπήσω, είμαι καλός, τα παιδιά μου όμως όχι. Δεν άντεχα να ρισκάρω τις ζωές τους” .
Έτσι ακολούθησε τον δρόμο μέσα από τη Σμύρνη, Λέσβο, Βαλκάνια, μέχρι τη Γερμανία για να βρει τέλος το ταξίδι του.
Προσπαθεί να φέρει την οικογένειά του εκεί, όμως η γραφειοκρατία είναι τρομερή…
Το 2015 έλαβε το Beethoven prize στη Βόννη. Από τότε δεν έχει σταματήσει να παίζει σε όλη τη Γερμανία 2-3 κονσέρτα τη μέρα για να κάνει γνωστή έτσι την κατάσταση στη χώρα του.

Είχα διαβάσει ένα άρθρο για τον Aeham όσο ήταν ακόμα στη Jarmuk και μου είχε τυπωθεί η ιστορία του στο μυαλό μου.
Ένα χρόνο μετά, ανακάλυψα πως ζει πλέον στη Γερμανία. Αμέσως τον βρήκα και του έστειλα ένα μήνυμα.
Τη συνέχεια την ανέλαβαν τα κορίτσια του world beat club…. Τον κάλεσαν να παίξει στις 3/6 για τους πρόσφυγες κι εκείνος με χαρά δέχτηκε…

ΟΙ ΚΙΘΑΡΕΣ

Ο Abdo Khalil είναι επαγγελματίας κιθαρίστας από τη Δαμασκό. Η αγάπη του για το flamenco, τον έκανε να κάθεται με τις ώρες μελετώντας μόνος του Paco de Lucia και ακούγοντας Camaron.
O Ahmad “Rafaeloo” είναι επίσης εραστής του flamenco. Δάσκαλός του είναι ο Abdo. Παίζει κιθάρα.
Και οι δύο είναι από τη Δαμασκό , μικροί σε ηλικία. Όταν τα πράγματα ζόρισαν και έπρεπε να παρουσιαστούν στον στρατό, επέλεξαν, όπως πολλοί άλλοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, με πολλούς κινδύνους της ζωής τους, ακολουθώντας τον δύσκολο δρόμο Τουρκία, Ελλάδα, Βαλκάνια, Γερμανία.
Πλέον ζουν στη Γερμανία και προσπαθούν να εξελίξουν την αγάπη τους για τη flamenco κιθάρα και να μπορέσουν να ορθοποδήσουν δουλεύοντας σα μουσικοί.
Τα Χριστούγεννα του 2015 ο Ahmad μου έστειλε ένα μήνυμα στο fb ρωτόντας με για ένα σεμινάριο που είχε δει να διαφημίζουμε με τον Rafael de Utrera.
Δυστυχώς στο σεμινάριο δε μπόρεσε να έρθει, αλλά γνωριστήκαμε και ήταν κοινή μας επιθυμία κάποια στιγμή να παίξουμε μαζί.
Πάλι έβαλα τα κορίτσια του world beat club να καθαρίσουν…

ΤΟ ΚΟΝΣΕΡΤΟ

Ο Abdo και ο Ahmad έφτασαν στο Bochum μερικές μέρες νωρίτερα.
Κάναμε καθημερινά πρόβα και δώστου πρόβα, με ενθουσιασμό μικρών παιδιών.
Το σπίτι της Claudia που τους φιλοξενούσε,γέμισε μουσικές, γέλια και αγκαλιές.
Περιμέναμε πως και πως την 3 Ιουνίου για να παίξουμε!
Η Παρασκευή 3/6 ξημέρωσε μαζί με τα γενέθλια της Claudia (αγαπημένης φίλης και οργανώτρια στο world beat club) και με μια προσμονή ανείπωτη!
Το μεσημέρι βρεθήκαμε όλοι στον χώρο που θα παίζαμε το βράδυ.
Μετά από λίγο ήρθε και ο Aeham…. Απίστευτο! Ο άνθρωπος του οποίου την ιστορία διάβαζα ένα χρόνο πριν, είναι εδώ μπροστά μου και είναι καλά και μου μιλάει….
Sound check… Ο Aeham παίζει πιάνο και τραγουδάει ένα τραγούδι της χώρας του. Σχεδόν κλαίει.
Όλοι σκορπίζουμε στον χώρο για να κλάψουμε ήσυχα….
Μετά παίζουν ένα κομμάτι με τους κιθαρίστες μαζί…. Suria…. Συγκίνηση. Μου γνέφουν να πάω να τραγουδήσω μαζί τους. Να αυτοσχεδιάσω.
Πάω, τρέμοντας…
Ήταν η ενέργια εκεί πολύ μεγάλη και δύσκολα μπόρεσα να συγκρατήσω τα δάκρυά μου.
Το βράδυ είμασταν όλοι έτοιμοι.
Τα παιδιά από το world beat club έκαναν έναν πρόλογο σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στη Γερμανία.
Η αίθουσα γεμάτη κόσμο. Γερμανοί, Σύριοι, Κούρδοι, Γάλλοι, Σέρβοι… Όλοι μαζί!
Ήταν η λαχτάρα μου τέτοια να τους ευχαριστήσω όλους για αυτή τη στιγμή που μου χαρίζουν, να τους αγκαλιάσω έναν έναν, που είπα μερικά λόγια φανερά συγκινημένη στο μικρόφωνο.
Το λάιβ ξεκίνησε. Έπαιξα μισή ώρα με τον Ahmad και τον Abdo, μια buleria, ένα tangos και τα solo τους. Ο Abdo έπαιξε το “entre dos aguas” και το κομμάτιασε ! Ήταν εξαιρετικός!
Μετά ήρθε η ώρα του Aeham. Ο κόσμος μίλαγε, υπήρχε φασαρία. Εκείνος προσπαθούσε να συγκεντρωθεί, να παίξει, αλλά σταμάταγε με νεύρα μέχρι που σταμάτησε εντελώς. Ο κόσμος σώπασε κι έτσι ξανάρχισε να παίζει. “Ήρθατε εδώ να ακούσετε μουσική, έτσι δεν είναι?” ρώτησε.
Υπήρχαν πολύ συγκινητικές στιγμές όση ώρα έπαιξε. Στα ενδιάμεσα διηγούταν ιστορίες από τη ζωή στη Jarmuk, το φευγιό του και τη ζωή στη Γερμανία.
Στο τέλος παίξαμε όλοι μαζί κι εγώ είχα την τίμη να “μουρμουρήσω” το Suria μαζί με τον Aeham.
Μετά το κονσέρτο κάναμε έκπληξη στην Claudia που είχε γενέθλια με μια τούρτα.
Πρέπει να πω πως άλλη μια πολύ ωραία στιγμή της βραδιάς ήταν η συνάντηση του πιανίστα Aeham με έναν άλλον μουσικό από τη Συρία, τον Tarek Thabet, με τον οποίο ήταν συμφοιτητές στο πανεπιστήμιο. Σπούδασε κι εκείνος πιάνο και κανονάκι και αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα του.
Οι δυο αυτοί άνθρωποι, έτυχε να βρεθούν εκεί, εκείνο το βράδυ και να παίξουν όλοι μαζί μουσική, όπως έκαναν στη χώρα τους….
Τι άλλο να ζητήσω?
Μετά ακολούθησε ένα τρελό πάρτυ με djs τους Tim και τον πασίγνωστο και καλόκαρδο Costa Costov.
Χορεύαμε όλοι μαζί, άνθρωποι από διάφορες χώρες, από άλλες κουλτούρες, αγκαλιασμένοι και ενωμένοι.
Ήταν ένα από τα καλύτερα βράδια της ζωής μου.
Και γι αυτό δε μπορώ να σταματήσω να ευχαριστώ τα παιδιά, την Claudia, τη Meri, τη Sani, τον Ahmad, τον Abdo, τον Aeham, τον Tarek, την Aisha, τον Tobias, τον Costa, τον Yalcin, την Claudia τη Reina, τον Javier με τη Claudia του, την Arifa, την Asli! όλους!!!
Ήταν εμπειρία.
Την επόμενη μέρα, επέστρεφα στο σπίτι μου στην Αθήνα. Δε θα μπορούσα να έχω καλύτερο και πιο ιερό κατευώδιο από αυτό το αίσθημα αγάπης και αλληλεγγύης που μου χάρισαν όλοι οι νέοι μου φίλοι εκείνο το βράδυ.
Μακάρι μια μέρα οι φίλοι μου στην Ελλάδα, να μπορέσουν να συναντηθούν με τους φίλους μου στο Bochum. Θα είναι μεγάλη η χαρά μου!
Σας παραθέτω μερικές φωτογραφίες κι ένα βίντεο από το κλείσιμο της βραδιάς, καθώς και ένα βίντεο που δείχνει τον Aeham να τραγουδάει με τα παιδιά, πίσω στη Jarmuk.
Video Suria
Aeham Jarmuk

Ελπίζω να μη σας κούρασα….
Αγάπη, υγεία και ελευθερία!
γ

———————————————-
English

World Beat s Club Concert 3/6 2016

For the World Beat Club I have not said anything. Have I?
Very very briefly I will tell you that it is a club, based in Bochum / Germany, which organises artistic activities in order to help people in need.
It s people give their time, their souls and what they have to turn their dream into reality …
Dancing and help (Tanzen und Helfen)
They have carried out successfully dozens of events, hosting musicians, dancers, dj s from around the world, with the objective of offering to others.
But I will write to you in detail in another article. Worth it! (Check here if you’re curious!)

Today I want to talk about a live organised by this club on 03/06/2016 in Bochum.
There they played a pianist refugee from Jarmuk and two flamenco guitarists , also refugees from Damascus.

THE PIANIST…
Aeham Ahmad …. From Jarmuk, an area near Damascus, where there was a refugee camp for Palestinians.
He studied piano from 5 years in conservatory of Damascus and later in the Faculty of Music of the Al-Baath University.
In 2013 when the civil war started, if I am not mistaken, Aeham, insisted, despite the risks , taking the piano in a trailer and playing music in public places. There are too many videos from this action, which show mainly children approach him and sing.
The story became known throughout the world.
In April 2015, the Islamists took over the refugee camp Jarmuk and burned Aeham s piano…
He lost his brother in prison and forced to abandon his country leaving behind his wife and 2 babies in August 2015. When people ask him why he didn t bring his family, he answers strictly and questions that hears such a question: “I did not know what will meet in front of me. I can swim, I’m good, but my children no. I could not stand to risk their lives.”
So he followed the way through Izmir, Lesvos, Balkans, to Germany to find the end of the trip.
He is trying to bring his family there, but the bureaucracy is terrible …
In 2015 he received the Beethoven prize in Bonn. Since then he has not stopped playing throughout Germany 2-3 concerts a day so he can make the situation of his country, well known to the public.

I had read an article about Aeham when he still was in Jarmuk and had printed the story in my mind.
A year later, I discovered thathe now lives in Germany. Immediately I found him and sent him a message.
The rest, the girls from World Beat Club, organised it perfectly …. They called him to play in the concert on the 3rd of June for refugees and he was happy to participate …

THE GUITARS

Abdo Khalil is a professional guitarist from Damascus. His love about flamenco, made him studying for hours, alone, Paco de Lucia and listening to Camaron .
O Ahmad “Rafaeloo” is also a flamenco lover. His teacher is Abdo. He plays the guitar.
Both are from Damascus, Young. When things straining and had to be in the army, chosen, like many others to flee the country, with many risks for their lives by following the hard road Turkey, Greece, the Balkans, Germany.
Now they live in Germany and try to develop their love for flamenco guitar and to be able to work as musicians.
At Christmas 2015 Ahmad sent me a message on fb asking me about a seminar he had seen me to advertise with Rafael de Utrera.
Unfortunately he was not able to attend the seminar, but we were talking and it was our common desire at some point to play together.
Again the girls of world beat club in the front….

THE CONCERT

Abdo and Ahmad arrived in Bochum few days earlier.
We made daily rehearsals and more rehearsals! We were so enthusiastics! Like children.
Claudia’s home that housed them, filled with music, laughter and hugs.
We expected the 3rd of June like crazy!
Friday 3/6 dawned with the birthday of Claudia (beloved friend and organizer in the world beat club) and with an inexpressible longing!
At noon we were all in the space will be played in the evening.
After a while came Aeham …. Unbelievable! The man whose story I read a year ago, was here in front of me, he was ok, safe and was talking to me ….
Sound check … Aeham plays piano and sings a song of his country. Almost crying.
Everyone scatters around to cry quietly ….
After playing a bit with guitarists together …. Suria …. Emotion.They asked me to go to sing with them. To improvise.
I went, trembling …
The energy in the room was huge and could hardly restrain my tears.

In the evening we were all ready.
The people of the world beat club did a preface about the problems the refugees face in Germany.
The room full of people. Germans, Syrians, Kurds, French, Serbian … All together!
It wanted so much to thank them al,l for this moment, to hug them one by one, I said some words obviously moved, on the microphone.
The gig started. I played half an hour with Ahmad and Abdo, a buleria, a tangos and their solos. Abdo played the “entre dos aguas” and he was excellent!
Then came the time of Aeham. People talked, there was commotion. He tried to concentrate, to play, but puzzling with nerves until it stopped completely. The crowd fell silent and so resumed playing. “You came here to listen to music, is not it;” he asked.
There were very emotional moments while he played. In intermediate he was telling stories of life in Jarmuk, his way to Germany and life in Germany.
In the end we played together and I had the honor of “singing” the Suria along with Aeham.
After the concert we surprised Claudia who had her birthday with a birthday cake!
I must say that another very nice moment of the night was the meeting of Aeham the pianist with another musician from Syria, Tarek Thabet, with whom were fellow students at the university. And he studied piano and kanun and forced to leave the country.
These two people, happened to be there, that night and play music together, as they did in their country ….
What else to ask?
Then a crazy party followed with djs Tim and the famous and good-hearted Costa Costov.
We danced together, people from different countries, from other cultures, embraced and united.
It was one of the best nights of my life.
And so I can not stop to thank the people, Claudia, Meri, Sani, Ahmad, Abdo, Aeham, Tarek, Aisha, Tobias, Costa, Yalcin, Claudia la” Reina”, Javier with Claudia, Arifa, Asli! everyone!!!
It was an experience.
Next day, I returned to my home in Athens. I could not have better and more sacred “goodbye” than this love and sense of solidarity that gave me all my new friends that night.
I wish one day my friends in Greece, to be able to meet my friends in Bochum. It will be a great pleasure to me!
I quote some pictures and a video from the close of the evening, and a video showing the Aeham singing with children, back to Jarmuk.

https://www.facebook.com/claudia.marquez.18400/videos/1363640186983106/

https://www.facebook.com/100010807323576/videos/242825959420980/

I hope I did not make you feel bored ….
Love, health and freedom!